torstai 20. marraskuuta 2014

Mehr Licht!


Kun asiat ovat kunnossa, olen tyytyväinen. Elämäni on siksi täynnä pieniä ja suuria projekteja, joilla panen erilaisia asioita kuntoon. Aika usein panen raha-asiat lopullisesti kuntoon, mutta on paljon muutakin, esimerkkeinä hampaat, autoasiat, kirjahyllyt tai talvivaatetus. Muutaman päivän olen tyytyväinen elämään, mutta pian alkaa uuden välttämättömän projektin suunnittelu.

Tänä vuonna olen usean kerran havainnut, että en näe edes lukulasit päässä riittävän hyvin olohuoneen punaisessa nojatuolissa kun ilta hämärtyy. Vietän tällä tuolilla paljon aikaa lukien lehtiä ja kirjoja, tosin usein katselen ihan vain ulos. Katossa on kyllä lamppu, mutta se tuottaa vain himmeän pehmeää yleisvaloa. Mieleeni tulevat kaikki vanhukset, joiden olen nähnyt istuvan kodeissaan liian hämärässä valaistuksessa muistelemassa lapsuuden kultamaita.

Syksyn suuri projekti on ollut kodin valaistuksen parantaminen. Jo kesällä jouduimme hankkimaan uudet makuuhuoneen lukulamput, kun vanhat hajosivat jo viidentoista vuoden käytön jälkeen. Meille suositeltiin huonekaluliikkeessä Lanternassa led-valoja niiden hyvän valon, vähäisen energiankulutuksen ja pitkäikäisyyden vuoksi. Erityisesti minua puhutteli myyjän selostus, jonka mukaan tämä led-lamppu kestää kaksikymmentä vuotta. Elämän tässä vaiheessa se on juuri sopiva käyttöikä, pitemmälle en osaa ajatella. Ja voi olla, että tämän jälkeen joku muu sytyttää valon.

Kahdenkymmenen vuoden kestävyys tuntuu hyvältä myös siksi, että olen alkanut inhota lamppujen hankintaa ja vaihtoa. Erilaisia lamppuja ja niiden kiinnityssysteemeitä on joka lähtöön. Minulla pitäisi oikeastaan olla excel-taulukko kylpyhuoneen, eteisen, vaatekaapin ja makuuhuoneen lampuston koodeista kun menen rautakauppaan. Lisäksi parisuhde on koetuksella, kun yritän nousta kömpelösti tikkaille ja annan komentoja vaimolle kuupan ja lamppujen vastaanottamisesta ja antamisesta.

Ensi viikolla kotiimme tulee sähköasentaja, joka panee kuntoon kotimme valaistuksen ongelmakohdat. Minusta työnjako on tällä kerralla kohdallaan: me huolehdimme estetiikasta, so. lamppujen valinnasta, ja ammattimies asennuksesta. Sähkömiehen tilaaminen on kuin hankkisin ylimääräisiä onnellisia päiviä avioliittoon.

Optikkoliikkeiden kaupallinen tarjonta on myös tuonut selviä parannuksia sekä näkemiseen että avioliittoon. Kun nyt optikkoliikkeistä saa kahdet lasit entisen yhden sijaan, on kotona aina strategisilla paikoilla sopivat silmälasit. Näkeminen on helppoa eikä tarvitse jatkuvasti huudella vaimon varastamien silmälasien perään.

Kevätkaudella panin kuuloasioita kuntoon. Vaimo on jo vuosia marissut, että en kuule mitä hän sanoo. Valitin asiasta vakuuttavasti terveysasemalla, jossa suoritetun alustavan kuulokokeen perusteella minut lähetettiin Meilahden Kuulokeskukseen. Siellä suoritetun tutkimuksen jälkeen minulle lyötiin eteen sellaiset rätingit, että kuulossani ei voi olla mitään vikaa. Nyt olenkin voinut kotona kehua hyvää kuuloani ja samalla olen pyytänyt vaimoa selkeyttämään puheilmaisuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti