perjantai 9. huhtikuuta 2021

Ampu tulee!


                                     Kallioita räjäytetään Kruunuvuorenrannassa.


Kotiimme kuuluvat arkisin pitkin päivää ensin hälytysäänen ujellus ja sitten kunnon jysähdys. Kaupungin miehet Staralta räjäyttävät Koirasaarentien toisella puolella kalliota. He valmistelevat Kruunuvuorenrannan tieverkon rakentamista ja Koirasaarentien jatketta kohti rantaa ja tulevaa siltaa. Raitiovaunu kulkee tätä reittiä kaupungin ytimeen.

Muistelen miten muiden pikkupoikien kanssa seurasin innokkaana 1950-luvulla Munkkiniemessä räjäytyksiä työmailla. Runsaassa kuudessakymmenessä vuodessa olen ehtinyt unohtaa huusiko räjäytystöiden päällysmies todellisuudessa legendaarisen varoituksen: "Ampu tulee!".

Yhtä asiaa ihmettelen. Kallionlohkareiden lentäminen räjäytyksissä estetään myös nykyään suurista halkaistuista kumirenkaista kootuilla peitteillä. Ne ovat täsmälleen samanlaisia kuin kuusikymmentä vuotta sitten. On ilmeisesti olemassa jotain muuttumatonta. En tunne lainkaan räjäytystekniikkaa enkä kallionlouhintaa, mutta kehitys ei näytä kehittyneen ainakaan tässä kysymyksessä. Ei mitään hybridipeitteitä, vaan luja musta kumipeite, joka tepsii kallionlohkareisiin.

Kallioita louhitaan alueella, jossa sijaitsi öljysatama melkein sata vuotta. Minulla ei ole mitään syytä kaivata vanhaa öljysatamaa Haakoninlahden rannassa. En myöskään kaivannut koskaan Herttoniemen öljysatamaa, jonka paikalle rakennetulla alueella asuimme melkein viisitoista vuotta. Kaupunki elää ja muuttuu; onneksi rannat varataan nykyään kaupunkilaisten käyttöön. Kun ampu tulee, toivon kuitenkin että kalliosta ei nirhaista yhtään liikaa.

Keski-iässä olin sitä mieltä, että ei ole järkevää muuttaa kaupunginosaan, jossa kaikki on vielä tekeillä ja tuloillaan. Olen joutunut tarkistamaan kantaani. Elämän ehtoopuolella tapahtuu niin vähän, että kaiken uuden seuraaminen on jännittävää. Perusasiat ovat onneksi Kruunuvuorenrannassa sillä lailla kohdallaan, että minulla ei ole ongelmia. Bussipysäkki on vieressä ja bussit kulkevat usein. Usean kassin ruokaostokset hoidan autolla Herttoniemessä tai Laajasalon ostoskeskuksessa. Pääsen kävelemään lähimetsiin ja meren rantaan.

Yritän tavoittaa uudessa kaupunginosassani pojan innokkuutta ja kiinnostuneisuutta. Mihin taloon Haakoninlahden kortteleissa tulee ensimmäinen kioski, kauppa ja kebab-pizzeria? Tuleeko kaupungin lupaama keskustaan kuljettava moderni ympärivuotinen lautta jo vuonna 2022 vai vasta 2023? Minkälainen on Helsingin ensimmäinen kaupunkibulevardi, joka rakennetaan Laajasalon nelikaistaisen moottorikadun tilalle? Pääsenkö pian katsomaan uuteen liikuntapuistoon kuinka tytöt ja pojat pelaavat? 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti